Dersin Adı | İleri Pastacılık - 2 |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 434 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) |
| ||||||||
Dersin Dili | İngilizce | ||||||||
Dersin Türü | Seçmeli | ||||||||
Dersin Düzeyi | Lisans | ||||||||
Dersin Veriliş Şekli | - | ||||||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | |||||||||
Dersin Koordinatörü | - | ||||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | |||||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı öğrencilerin ileri pastacılık becerilerinin geliştirilmesidir |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Dersin amaci pastacılıktaki güncel akımların uygulanması ve klasik pastaların çeşitli şekillerde sunulması, ileri pastacılık tekniklerinin deneyimlenmesi, yaratıcı artisan pastaların uygulanarak tam mamül haline getirilmesidir. Pastaların tabaklanmış olarak sunulmasını da içeren bu derste, örneğin Napoleon gibi klasik bir pastanın gerek öğrencilerin yaratıcılığını kullanmalarını sağlayarak gerekse örneklemeler üzerinden farklılaştırılması, katma değer katılmış ürünler haline getirilmesi sağlanacaktır.\\nPistole kaplama, çikolata dekorlama gibi teknikler ile farklı ürün sunumlari geliştirilir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | İleri pastacılık profesyonelleri için kariyer olanakları | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 1-4 |
2 | Malzemeler | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 4-8 |
3 | Tabaklamanın incelikleri | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 8-20 |
4 | A la carte tatlılarda tat eşleştimesi rehberi | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 20-26 |
5 | Cherry soslu muz ve maltlı sütlü çikolatalı mousse | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 37 |
6 | Citrus | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 41 |
7 | Çilek ve badem sütlü tatlı, frenk üzümü ve üzüm suyu şerbeti | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 53 |
8 | Vanilya ve çarkıfelek meyvesi tatlısı, karışık taneli meyve püresi | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 57 |
9 | Ara Sınav | |
10 | Yaz meyveleri püreli çikolata kulesi | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 63 |
11 | Frambuaz jöleli ılık badem tatlısı ve mascarpone mousse, vanilya köpüğü, badem şekerlemesi ile servis edilen frambuaz sorbe | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 67 |
12 | Elmalı sorbe ve karamelize elmalı Japon usulü cheesecake | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 73 |
13 | Fraîcheur de Cavaillon | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 73 |
14 | Çikolatalı muzlu karamel crunch | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 73 |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley |
Önerilen Okumalar/Materyaller |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | 10 |
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | 1 | 20 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 5 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 2 | 4 | |
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | 1 | 20 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 12 | |
Final Sınavı | 1 | 18 | |
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | X | ||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | X | ||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | |||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | |||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır
| X | ||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | |||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | X | ||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | |||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | |||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest